۹۱ روز تا کنکور ارشد ۹۴ فرصت باقی است و همانند سال گذشته که هفتاد روز مانده به کنکور ارشد ۹۳ مجموعه نوشتههایی برای کمک به داوطلبان در انتخاب درسها و طرحریزی برنامه درسی ارایه کردیم، امسال نیز قصد دارم پیشنهادهای ارشدباز را درباره چگونگی مطالعه درسها منتشر کنم. محتوای این نوشتهها مشتمل بر ویژگیهای درس، شیوه مطالعه و منابع پیشنهادی است که امیدوارم در مسیر درسخوانی کمکحالتان باشد. درس اقتصاد (خرد و کلان) را اول انتخاب کردم، چرا که درسی سهل و ممتنع است. یعنی هم ساده است و هم دشوار، و در عین حال درسی بینظیر برای امتیازگیری است!
ویژگی درس اقتصاد
درس اقتصاد مشتمل بر ۲۰ تست است که به طور سنتی، ۱۰ تست سهم اقتصاد خرد و ۱۰ تست سهم اقتصاد کلان است. البته سازمان سنجش بدون اطلاع قبلی این سهمها را میتواند تغییر دهد، اما خیالتان آسوده باشد که اگر بنا بر تغییر باشد، از یکی دو تست فراتر نخواهد رفت. ضریب درس ۲ است، از این رو هر تست اقتصاد ۱۰ امتیاز تقدیمتان میکند. اقتصاد، ماهیتی ترکیبی دارد؛ که بیشترش مفهومی و کمترش محاسباتی و تحلیلی است. از این رو، خوراک امتیازگیری است.
میانگین درس اقتصاد برای دویست رتبه برتر کنکور حوالی ۶۰ درصد است. پس اگر خواهان حضور در جمع ۲۰۰ رتبه برتر کنکور ارشد مدیریت هستید، درس اقتصاد را بیتعارف باید بالای ۶۰ درصد بزنید. اگر هم به رتبههای ۲۰۰ تا ۷۰۰ فکر میکنید باز هم پیشنهاد میکنم به بالای ۶۰ درصد فکر کنید تا کمبود درسهای دیگر را جبران کند. بین خودم و خودتان بماند که اقتصاد، زیباروی غصبناکی است که اگر رگ خوابش را پیدا کنید به سهولت که نه، اما با اندکی سختی میشود ۸۰ درصد را نشانه گرفت!
اقتصاد، مانند زبان و پژوهش بیوفا نیست که اگر عالم را هم خرجشان کنید لزوما به همراهیتان رضایت نمیدهند. درسهای اقتصاد خرد و کلان با مخاطبانشان صریح و صادقاند و معادل انژری و تلاشی که صرفشان میشود، منفعترسان هستند. اقتصاد را اگر درست همراهی کنید، ملازم کمنظیری برای روز آزمون خواهد بود. پیشنهاد میکنم مطالعه درسهای اقتصاد را به طور روزانه در برنامه درسخوانیتان تعبیه کنید. اقتصد، شیفته مطالعه مرور انباشتی است. پس، یک هیچ به سود داوطلبان کنکور ارشد!
ماهیت درس اقتصاد رشته مدیریت فشرده است؛ و همین فشردگی، ظاهر مسأله را پیچیده میکند، اما طراحان تست اقتصاد را هم گرفتار میکند؛ چرا که نمیتوانند درجه دشواری تستها را از حد مشخصی بالاتر ببرند و ملزم به رعایت حد اعتدال در تستهای آسان، متوسط تا دشوار هستند. صرفا برای اطلاع میگویم که بیشتر تستهای درس اقتصاد، استاندارد هستند و با اندکی تلاش میشود تا ۸۰ درصد تستها را شکار کرد. پس، دو هیچ به سود داوطلبان کنکور ارشد مدیریت!
منابع محدود و یک تجربه شیرین!
منابع محدود، مزیت بزرگ درسهای اقتصاد خرد و اقتصاد کلان است. کتابهای متعددی برای اقتصاد منتشر شده است، اما تجربه ثابت کرده است که مطالعه دو کتاب خرد و کلان دکتر نظری برای شکار حداقل ۱۰ تست درست اقتصاد کفایت میکند و راستش برای بالاتر از این درصد هم نیازی به مطالعه منبع دیگر ندارید. تستهای پایان فصلها را هم که بزنید و حلشان را چند مرتبهای مرور کنید، با احتمال بالا میتوانید از مرز ۶۰ تا ۷۰ درصد صعود کنید. پس، سه هیچ به سود داوطلبان هوشمند کنکور ارشد مدیریت!
برخی داوطلبان برای زدن درصدهای بالا فرصتشان را صرف مطالعه منابع دیگری چون دومینیک سالواتوره، تیمور رحمانی و جناب قاسمی میکنند. اگر حوصله و فرصتش مهیا بود شاید چهار پنج ماه پیش توصیهشان میکردم، اما در این ۹۰ روز مانده تا کنکور ارشد ۹۴ توصیهشان نمیکنم. همینکه کتابهای دکتر نظری را بخوانید و تستهایش را بزنید، شاهکار کردهاید. البته دکتر نظری، کتابهای ۲۰۰۰ تست اقتصاد خرد و کلان را هم منتشر کرده است که اگر کمبودی در درک مفاهیم اقتصاد و مشکلی در حل تستها داشتید شاید کمکتان کند!
این تجربه را نمیگویم که درس اقتصاد را دستکم بگیرید. از این منظر به موضوع بنگرید که به چه راحتی میشود تست شکار کرد و ماجرا آنقدرها هم که تصور میکنید نشدنی نیست. برای کنکور سال گذشته فرصتی مهیا شد تا کتاب اقتصاد خرد دکتر نظری را بخوانم. دو سه فصل اول را خوب خواندم و فصلهای دیگر را فقط خواندم که خوانده باشم. تست هم نزدم و کتاب کلان را هم باز نکردم. در آزمون، ظرف دو سه دقیقه، شش هفت تست اقتصاد خرد را زدم و حوالی ۲۸ درصد امتیاز گرفتم. جالب اینکه، کتاب خرد را یک ماه مانده به کنکور خوانده بودم و فرصت نشد مفاهیم را دوباره مرور کنم. پیش از مطالعه کتاب دکتر نظری، اصلا و ابدا نمیدانستم که درس اقتصاد، خوردنی است یا بردنی!
که هستید؟
الف. اگر با مفاهیم مطرح در درس اقتصاد «آشنا» هستید توصیه میکنیم فرصت مختصری را صرف یادآوری و خاطرهبازی با مفاهیم اصلی «اقتصاد خرد» و «اقتصاد کلان» کنید و سپس تمام وقتتان را صرف حل مسألهوار و تحلیل دقیق تستها کنید و در این مرحله؛ بیخیال نتیجه پاسخها شوید و صرفا بر درستی یا نادرستی پاسخها تمرکز کنید؛ چرا که مغز بینوا باید درستی یا نادرستی پاسخی را که داده است درک کند و مهمتر، درستی یا نادرستی دیگر گزینهها را هم درک کند. مغر بنیبشر، پس از مدتی تمرین میتواند خطاهای رایج را با سرعتی شگفتانگیز تشخیص دهد و به سختی گرفتار ترفندهای طراحان تست میشود و گزینه درست را با احتمال بالاتری کشف خواهد کرد!
ب. اگر از مفاهیم درس اقتصاد «دور» هستید، یا اولینبار است که نام اقتصاد را میشوید، «بیگانه» تلقی میشوید و باید وقت مناسبی را صرف مطالعه همینطوری کتاب دکتر نظری کنید. ممکن است در هفت هشت وعده درسی ابتدایی، اندکی گیج و کلافه شوید که طبیعی است. نباید درسخوانی را شل نکنید؛ چرا که پس از مدتی اقتصادخوانی، به راحتی میتوانید در اتمسفر اقتصاد زندگی کنید. برای ذوب شدن سریعتر یخ رابطهتان با اقتصاد، توصیه میکنم کتابهای اقتصاد خرد و کلان را برای مدتی بیدغدغه بخوانید تا هم با گفتار دکتر نظری و هم با ادبیات رایج درس اقتصاد آشنا شوید. یختان که آب شد، میتوانید درسخوانی را مطابق برنامهای طرحریزی میکنید آغاز کنید.
اقتصاد خرد را چگونه بخوانیم؟
ماهیت درس و تستهای اقتصاد خرد و کلان، چارچوب مطالعه را مشخص میکنند. اقتصاد، ماهیتی ترکیبی دارد؛ یعنی هم مفهومی، و هم محاسباتی و تحلیلی است. از این رو، باید با شیوهای ترکیبی مطالعه شود. البته سهم مفهومی درس بیشتر از سهم محاسباتی است؛ یعنی، در هنگام تستزنی نیاز چندانی به محاسبه ندارید و بیشتر تستها را با تحلیلی ساده میشود منهدم کرد. اقتصاد خرد مشتمل بر هفت فصل است:
- عرضه، تقاضا و تعادل
- کشش
- نظریه رفتار مصرفکننده
- نظریه رفتار تولیدکننده
- هزینـه
- بازار رقابت کامل
- بازار انحصار کامل فروش
هر درس را میشود در یک نشست ۹۰ دقیقهای مطالعه کرد. مغزتان را مجبور نکنید مفاهیم هر فصل را در همان یکجلسه بیاموزد. اگر با اقتصاد آشنا هستید که کارتان آسانتر است، اما اگر بار اولی است که با مفاهیم درس اقتصاد خرد مواجه میشوید، طناب ذهنتان را کمی شل کنید و اینگونه فرض کنید که قرار است با مفاهیم هر درس در چند جلسه اخت شوید. اگر درسها را با رویکرد پارتیزانی نمیخوانید مهم نیست، اما توصیه میکنم درسها را به شیوه مطالعه پارتیزانی (PrePeR) مطالعه کنید. نکته کلیدی این شیوه برای تضمین یادگیری مفاهیم درسها، استفاده از تکنیک مرور انباشتی همراه با خلاصهنویسی و ترسیم درخت مفاهیم است. خلاصهدرسها، خلاصهنکتهها و نقشه مفهومی فصلها برای مرور سریع فوقالعادهاند!
و اما مسیر چگونگی مطالعه اقتصاد خرد:
۱. وعده یکم تا چهارم؛ فصلهای یک تا چهار کتاب اقتصاد خرد را روزنامهوار در چهار وعده درسی متوالی در دو یا سه روز بخوانید. بخوانید که با حال و هوای اقتصاد خرد آشنا شوید. حتی اگر آشنا هم هستید باز هم بخوانید تا یادآوری شود؛ و حتی اگر همهچیز یادتان هست، باز هم بخوانید که بهتر فراخوانی شوند. روزنامهوار بخوانید و اینقدر بحث نکنید!
۲. وعده پنجم؛ فصل یک را با طمأنینه یعنی نه خیلی آرام، و نه خیلی تند بخوانید. اینبار برای یادگیری مفاهیم میخوانید. خواندنتان که تمام شد، به ابتدای فصل بازگردید و نکتهها را علامتگذاری کنید. درس را خلاصهنویسی کنید و تمام!
۳. تا اطلاع ثانوی تستزنی حرام است!
۴. وعده ششم؛ خلاصهدرسهای فصل یک را مرور کنید؛ سپس، مطالعه فصل دو را آغاز کنید. همانند فصل یکم، نکتهها را علامتگذاری و فصل را خلاصهنویسی کنید.
۵. وعده هفتم؛ متنها و نمودارهای فصلهای یک و دو را کمی سریع تر از قبل بخوانید و اگر لازم بود، برای درک مطالب، اندکی مکث کنید. خلاصهدرسهای فصل یک و دو را مرور کنید و اگر نکتهای، چیزی را از قلم انداختهاید اصلاحشان کنید.
۶. وعده هشتم؛ خلاصهدرسهای یک و دو را مرور کنید و مطالعه فصل سه را آغاز کنید. حال نکتهها را در متن کتاب علامتگذاری و خلاصهدرس سه را تهیه کنید.
۷. وعده نـهم؛ متنها و نمودارهای فصلهای یک، دو و سه را سریع و بدون مکث بخوانید. تمام که شد، خلاصهدرسهای یک، دو و سه را مرور کنید و اگر نکتهای، چیزی را از قلم انداختهاید اصلاحشان کنید. اگر وقت و حوصله داشتید و لازم بود، درسها را دوباره مرور کنید
۸. وعده دهـم؛ در برابر وسوسه تستزنی مقاومت کنید. ابتدا خلاصهدرسهای فصلهای یک، دو و سه را مرور کنید؛ سپس، مطالعه فصل چهار را آغاز کنید. کار که تمام شد، نکتههای فصل چهار را در بطن کتاب علامتگذاری و خلاصهدرس چهار را تهیه کنید.
۹. وعده یازدهم تا بیست و دوم؛ فصل یک را باز کنید و اینبار تستها را حل کنید. تستها را باید مسألهوار حل کنید، مانند ریاضی، و فقط نتیجه تلاشتان را بررسی کنید. مهم نیست پاسختان درست است یا نادرست، مهم آن است که بدانید کدام گزینه درست است و چرا؛ و کدام گزینهها نادرستاند و چرا. همانند تهیه خلاصهدرس از فصلها، پس از پایان تستزنی هر فصل باید خلاصهنکتههای هر فصل را از بطن تحلیل تستها استخراج کنید.
۱۰. تستزنی را تا فصل چهار انجام دهید. پیش از آغاز تستزنی فصل دو، خلاصهدرس و خلاصهنکته فصل یک؛ و پیش از آغاز تستزنی فصل سه، خلاصهدرسها و خلاصهنکتههای فصل یک و دو؛ و پیش از آغاز تستزنی فصل چهار، خلاصهدرسها و خلاصهتستهای فصلهای یک، دو و سه را مرور کنید.
۱۱. حل تستها، تحلیل نتیجهها و تهیه خلاصهنکتهها زمانبر است و یک وعده درسی برای یک فصل کفایت نمیکند. توصیه میکنم تستزنی هر فصل را در سه تا چهار وعده درسی انجام دهید.
۱۲. فصلهای پنج، شش و هفت اقتصاد خرد را نیز مانند چهار فصل ابتدایی مطالعه کنید. با این تفاوت که در آغاز هر وعده درسی، باید خلاصهدرسهای تمام فصلهای قبلی اعم از چهار فصل اول و فصلهای تازه را مطالعه کنید و همینطور ادامه دهید تا تسلط کامل بر فصلهای اقتصاد خرد!
۱۳. اگر روزی یک وعده درسی ۹۰ دقیقهای صرف مطالعه درس اقتصاد خرد کنید، پس از پنج هفته بر تمام کتاب اقتصاد خرد مسلط خواهید شد.
اقتصاد کلان را چگونه بخوانیم؟
کلان هم مانند اقتصاد خرد هفت فصل دارد و پیشنهاد میکنم به همان شیوه اقتصاد خرد مطالعه شود. البته تعداد رابطههای ریاضی بیشتری دارد که خیلی هم رابطه نیستند و ظرف سهسوت حل میشوند. شاید مطالعه اقتصاد کلان نیازمند فرصت بیشتری باشد؛ پس، خساست نکنید و اقتصاد کلان را با طمأنینه بیشتر بخوانید. کتاب اقتصاد کلان هم باید حداکثر ظرف پنج هفته تمام شود. در طرحریزی برنامه درسی بدانید که درسهای اقتصاد خرد و اقتصاد کلان را باید در دو مسیر مستقل پیگیری کنید. برای مطالعه اقتصاد کلان، مبادا اقتصاد خرد را رها کنید. هر کدام از این کتابها را باید در مسیر مستقلشان مطالعه کنید تا به طور کامل تمام شوند. میتوانید تعداد وعدههای درسی اقتصاد خرد را در هفته بیشتر کنید و وعدههای درسی اقتصاد کلان را در مسیری مستقل و همزمان با آغاز فصلهای پنجم، ششم و هفتم اقتصاد خرد آغاز کنید.
کتاب اقتصاد خرد دو هفتهای زودتر از اقتصاد کلان تمام میشود. از این رو، بر مهارت تستزنی اقتصاد خرد تمرکز کنید تا کتاب کلان هم تمام شود. کتاب کلان که تمام شد، زحمت بکشید و خلاصهدرسها و خلاصهنکتههای خرد و کلان را روزانه یا هر دور روز یکبار در یک وعده درسی مطالعه کنید و بر حل تستهای اقتصاد (خرد و کلان) کنکورهای هفت هشت سال اخیر تمرکز کنید. اگر مشکلی داشتید، به خلاصهدرسها، خلاصهنکتهها یا متن کتاب مراجعه کنید و اگر مشکلتان رفع نشد، از دوستی، وبسایتی، مشاوری، مدرسی کمک بگیرید. با همین شیوه درسخوانی میتوانید ده دوازده تست اقتصاد را شکار کنید. زیاد نگفتم تا خیال نکنید اغراق میکنم. درس را که تمام کنید دستگیرتان میشود کجای کنکور ارشد مدیریت ایستادهاید!
مطالعه سه مرحلهای تستها
برخی از تستهای اقتصاد، معصوم و درستنما هستند؛ یعنی طراح زبردست تستها، نکتههای خفنی در بطنشان پنهان کرده است که نشانیشان را فقط به داوطلبان هوشمند نشان میدهد. برای پرهیز از گرفتاری در دام تستهای درستنما و پیچیده، پیشنهاد میکنم شیوه تستخوانی «تند» و «کند» و «کندتر» را امتحان کنید. یکبار تست و گزینهها را با سرعت بالا بخوانید. برای مرتبه دوم؛ تست و گزینهها را با سرعت معمولی بخوانید، و در مرتبه سوم باز هم سرعتتان را کمتر کنید. در ظاهر؛ زمان بیشتری صرف مطالعه تست و تحلیل گزینهها میشود و شاید تکنیک عاقلانهای قلمداد نشود، اما بدانید بد نیست که مغز انسان؛ ترکیب متفاوتی از آموختهها را در سرعتهای گوناگون فراخوانی میکند. اگر شیوه تستخوانی سهمرحلهای را در هنگام تستزنی خوب تمرین کنید، احتمال بروز اشتباه و کجفهمی را در حین برگزاری آزمون محدود خواهید کرد!
ببینم چه میکنید!
اگر فرصت کردید نکتههای تکمیلی را مطالعه کنید!
فوق العاده بود!
سلام خواهرم؛
یک. خدا رو شکر میکنم که بالاخره یکی از نوشتههای ارشدباز نظرتان را جلب کرد!
دو. اگر ایدهای، پیشنهادی، نکتهای، چیزی برای درسهای دیگر در ذهنتان است، مطرح کنید تا در تدوین مطالب لحاظ شوند.
بعدی، زبان است // جواد زارعی
سلام
اختیار دارید،من خیلی از مطالب ارشد باز را دوست دارم و می پسندم.و هر روز پیگیری میکنم.اما قبل تر مطالب سنگین تر بود و ارتباط بر قرار کردن سخت تر. من هم پر استرس! بیشتر درگیر میشدم تا بهره مند.
اما هرچه کلام نوشته ها با شرایط ما نزدیک تر و کاربردی تر باشه بیشتر به دل میشینه .
ارشد باز را دوست دارم./یزدان
سلام. من پارسال کتابهای دکتر نظری رو خوندم.فصل به فصل کتابهای خرد وکلان رو عوض میکردم.به این ترتیب که ابتدا فصل اول خرد رو تموم میکردم بعد میرفتم سراغ فصل اول کلان.که همونطور که به درستی اشاره کردید روش درستی نیست. نتیجه هم شد ۱۵ تا تست که ده تاش صحیح بود و ۴۲ درصد رو برام آورد.امسال چون آشنایی نسبی دارم ۲۰۰۰ تست رو گرفتم.هر روز خرد و کلان رو عوض میکنم.تا حالا سه فصل از هر کتاب رو خوندم.عمیقتر یاد گرفتم این بار.امیدوارم ۵ تا اشتباه کنکور ۹۳ رو نداشته باشم.
سلام برادر؛
یک. جابجا کردن دو درس به روشی که فرمودید، فشار زیادی به مغز وارد میکند و موجب کاهش کیفیت یادگیری میشود. اگر همانگونه که عرض شد، درسهای اقتصاد را خوانده بودید، بهطور محسوس نتیجه بهتری میگرفتید. انشاءالله که امسال جبران کنید و اقتصاد را بالای ۷۰ بزنید.
دو. روشی که پیشنهاد میکنم برای بیشتر داوطلبان قابل استفاده است؛ اما ممکن است برای برخی دوستان سخت و ناکارآمد باشد. راستش نمیشود یک روش عالی، برای تمام داوطلبان ارایه کرد؛ اما تلاش کردم از پیچیدگی شیوه درسخوانی بکاهم تا برای عموم داوطلبان استفادهپذیر باشد!
خرد را یشتر دوست دارم // جواد زارعی
بسیار عالی بود
مشکلی با مفاهیم این درس ندارم اما الان متوجه شدم که مشکلم در روش مطالعه است
سپاس
عالی بود بخدا
ببخشید یک سوال دارم؛
میخواستم بدونم آقای زارعی مشاور هستن؟
میشه خودتون رو معرفی کنید؟
ممنون
سلم خواهرم؛
یک. بنده زارعی هستم و به قدر بضاعتم تلاش میکنم کمکحال دوستان باشم.
دو. مشک آن است که خود ببوید، نه آنکه …
سه. اگر بتوانم کمکتان کنم، خوشنود خواهم شد.
مشاور، شدنی نیست، بودنی است // جواد زارعی
آقای زارعی عزیز…
درسته که مطالبتون رو تایپ میکنین اما به قول معروف “قلمتون” واقعا گیراست.
با این شیوه که فرمودین قطعا اقتصاد دیگه حرفی واسه گفتن نداره.
اما اگر لطف کنید و برای درسهای دیگه از جمله مدیریت بازاریابی و پژوهش عملیاتی هم “چگونه بخوانیم” بنویسید ممنون میشم.
آخه به قول خودتون من از وادی ناشناخته ها اومدم و هیچ آشنایی با دروس مدیریت ندارم.اگر هم نگارش این مطالب زمان بر هستش حداقل یه پیش زمینه ای برای فصول اول بفرمایید که از سر در گمی نجات پیدا کنیم.قائدتا (شایدم قاعدتا) وقتی با یه درس جدید روبرو میشیم باید یه مقدار وقت کُشی کنیم تا شیوه ی مطالعه اش دستمون بیاد اما چه بهتر که از تجربیات کسی که قبلا این راه رو رفته استفاده کنیم.
منتظر راهنماییتون هستم.یا علی
سلام
من تازه اینجارو پیداکردم و مطالب بسیارخوبتون رو بیشترش رو خوندم.
من چندتا سوال دارم اگه راهنماییم کنیین ممنون میشم.
من مطالب بالا رو کامل خوندم سوالم اینه الان اول اقتصاد خرد یا کلان، هر کدومشون و جداگانه بخونیم با روش بالا، بعد بریم سراغ درس بعدی؟ من خیلی اروم میخونم. ایا میتونم تمومشون کنم؟ چون سال پیش فصل اخر موند.
بعد اینکه من سال پیش خیلی اقتصاد رو خوندم و الان هم که فصل ها رو نگاه کردم کامل حفظم اما سرجلسه اشتباه زدم به نظرتون چیکارکنم؟
سلام خواهرم؛
یک. مغز آدمی نباید در فرایند یادگیری با استرسهای بیدلیل مواجه شود. از این رو، اگر قصد درسخوانی دارید، باید وضعیت مناسب برای یادگیری را برای مغز و ذهنتان مهیا کنید. یکی از این روشها، اضافه کردم آرام درس جدید به برنامه درسخوانی است. برخی بدون مشکل میتوانند درس جدید را دو هفتهای اضافه کند و برخی دیگر، نیازمند زمان بیشتری برای اضافه کردن درس جدید به برنامهشان هستند. فقط خودتان هستید که باید در اینباره تصمیمگیری کنید.
دو. آرام خواندن با کندخوانی متفاوت است. اگر آرام خواندن مصداق «رهرو آن است که آهسته و پیوسته رود» است، مشکلی نیست؛ اما اگر کندخوانی است، باید رفع شود!
سه. مطالعه اقتصاد خرد، بر کلان ارجحیت دارد؛ اما اگر خرد و کلان را میدانید، میتوانید همزمان بخوانیدشان. اگر درسها را میدانید، صرفا بر حل مسألهوار تستواری کتاب دکتر نظری تمرکز کنید. اگر تمرین بیشتر میخواهید که دامنه اشتباهاتتان را کمتر کند، پیشنهاد میکنم کتاب ۲۰۰۰ تست اقتصادشان را بارها و بارها تمرین کنید، نه برای اینکه تست بیشتری بزنید نه، برای اینکه دامنه اشتباهتان محدودتر شود.
ارادت و احترام // جواد زارعی
مرسی ازاینکه باحوصله به سوالاتم جواب دادین
به نظرم با همین روشی که نوشتین بخونم خیلی بهتره
من خیلی توخوندن مطالب وسواس دارم شاید برای همین که ۳ ماه طول کشید تمومشون کنم من تغییر رشته ای هستم برای همین چون سال پیش خوندمشون یکم برام اشناست اما نه دیگه خیلی
بازم مرسییی ساییتتون خیلی خوبه من هرروز چکش میکنم
سلام دوباره؛
عرض کردم آرام بخوانید؛ اما مراقب باشید زمان مفید درسخوانی را از کف ندهید. تمام درسها را باید تا اسفند تمام کنید.
شبتان خوش // جواد زارعی